Kultura wellbeing… w kuchni. Refleksja o jedzeniu w kontekście pojęcia dobrostanu (wellbeing)

Autor

  • Agnieszka Maj Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

DOI:

https://doi.org/10.7494/human.2024.23.1.6331

Słowa kluczowe:

marketing, jedzenie, wellbeing, reklama, food for wellbeing

Abstrakt

Celem artykułu jest pokazanie, że nawiązanie do pojęcia dobrostanu w szerokim rozumieniu (nie tylko w aspekcie zdrowia fizycznego, ale również w sensie emocjonalnym czy społecznym) wykorzystuje się w reklamach żywności, aby zachęcić konsumentów do nabywania produktów spożywczych. Samo odwoływanie się do idei dobrostanu w reklamie żywności nie oznacza jednak budowania „pozytywnej kultury żywieniowej”, to znaczy takiej, która wspiera zdrowe nawyki żywieniowe (Mingay et al., 2021), ponieważ takie nawiązania można znaleźć również w reklamach słodyczy czy jedzenia typu fast food. Jednym z zastosowanych w artykule odniesień teoretycznych jest koncepcja food for wellbeing (Block et al., 2011), która stanowi uzupełnienie popularnej dotychczas koncepcji food for health.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Opublikowane

2024-06-30

Numer

Dział

Articles