Kultura wellbeing… w kuchni. Refleksja o jedzeniu w kontekście pojęcia dobrostanu (wellbeing).

Autor

  • Agnieszka Maj Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

DOI:

https://doi.org/10.7494/human.2024.23.1.6331

Słowa kluczowe:

marketing, jedzenie, wellbeing, reklama, food for wellbeing

Abstrakt

Celem artykułu jest pokazanie, że nawiązanie do pojęcia dobrostanu w szerokim rozumieniu (nie tylko w aspekcie zdrowia fizycznego, ale również w sensie emocjonalnym czy społecznym) wykorzystuje się w reklamach żywności, aby zachęcić konsumentów do nabywania produktów spożywczych. Samo odwoływanie się do idei dobrostanu w reklamie żywności nie oznacza jednak budowania „pozytywnej kultury żywieniowej”, to znaczy takiej, która wspiera zdrowe nawyki żywieniowe (Mingay et al., 2021), ponieważ takie nawiązania można znaleźć również w reklamach słodyczy czy jedzenia typu fast food. Jednym z zastosowanych w artykule odniesień teoretycznych jest koncepcja food for wellbeing (Block et al., 2011), która stanowi uzupełnienie popularnej dotychczas koncepcji food for health.

Downloads

Download data is not yet available.

Opublikowane

2024-06-30

Numer

Dział

Articles