The geotouristic potential of the scenic underground routes in the “Wieliczka” and “Bochnia” Salt Mines (Carpathian Foredeep) - Dzięgiel, Maciej (GEOTOURISM (Geoturystyka), 2023)
Artykuł poświęcony jest analizie porównawczej potencjału geoturystycznego pięciu tras podziemnych zabytkowych kopalń soli w Wieliczce i Bochni. Dwie z nich (turystyczna i górnicza) znajdują się w Wieliczce, a trzy pozostałe (multimedialna turystyczna i dwie górnicze: historyczna i przyrodnicza) w Bochni. Prowadzą one fragmentami dawnych wyrobisk kopalnianych. Opisywane złoża solne mają postać ewaporatowej formacji powstałej w miocenie, wchodzącej w skład zapadliska przedkarpackiego. Ocena porównawcza potencjału geoturystycznego poszczególnych tras została dokonana z uwzględnieniem potrzeb turystów, nauczycieli i inwestorów. Wzięto pod uwagę także dane statystyczne dotyczące frekwencji turystów w omawianych obiektach dla kilku ostatnich lat. Ogólnie rzecz biorąc, zainteresowanie opisywanymi trasami podziemnymi systematycznie wzrasta do chwili obecnej, co jest skutkiem zwiększającej się z biegiem czasu popularności dziedzictwa przemysłowego w Wieliczce i Bochni, zarówno w Polsce, jak i na całym świecie.