Stromboli – the best place to actively learn and understand the behavior of an active volcano and its processes // Stromboli – najlepsze miejsce do poznania aktywnego wulkanu i zrozumienia procesów wulkanicznych - Bąk, Krzysztof; Bąk, Marta; Szubert, Mariusz (Geotourism/Geoturystyka, 2020)
Basaltic volcanism, a dominant mode of volcanic activity on Earth, occurs as explosive eruptions, resulting from the exsolution of magmatic gases and is exhibited by Strombolian and Hawaiian types. Strombolian activity takes its name from frequent, small-scale explosions of the Stromboli Volcano, which was formed within the Aeolian Islands, north of Sicily. This paper presents the volcanic structure and features of its activity, based on the results of numerous studies carried out during the last 15 years. In the intention of the authors, this educational presentation would be an incentive to make a decision to travel to Stromboli and see its present-day activity and its effects from just a few hundred meters. To have a safe experience and to avoid accidents and injuries, the tourists need to have sufficient up-to-date information, before they embark on their adventure. // Wulkanizm bazaltowy (dominujący typ aktywności wulkanicznej na Ziemi), który jest związany z ekshalacją gazów pomagmowych, ma charakter eksplozywnych erupcji określanych mianem typu hawajskiego i strombolijskiego. Aktywność strombolijską charakteryzują częste, niewielkiej objętości wybuchy, które występują m.in. na czynnym wulkanie Stromboli, znajdującym się w łuku Wysp Liparyjskich (Eolskich), na północ od Sycylii. W artykule przedstawiono budowę wulkanu, jego działalność i przyczyny tej działalności na podstawie wyników licznych badań, przeprowadzonych w ciągu ostatnich 15 lat. W intencji autorów przedstawione w sposób możliwie prosty informacje, zdjęcia i ryciny tego wulkanu mają być materiałem edukacyjnym i jednocześnie zachętą do podjęcia decyzji o podróży, żeby z odległości kilkuset metrów móc samemu zobaczyć erupcje wulkaniczne. Aby poznawanie wulkanu było bezpieczne, turyści powinni zapoznać się z aktualnymi informacjami o warunkach panujących na ścieżkach turystycznych.