Geothermal fields of New Zealand in tourism industry – the case of complementary assets and competitive products // Obszary geotermalne Nowej Zelandii jako obiekty turystyczne – przykład komplementarności tematycznej i konkurencyjności produktu turystycz. - Pijet-Migoń, Edyta; Migoń, Piotr (Geotourism/Geoturystyka, 2015)
Geothermal phenomena in the North Island of New Zealand have been a basis of tourism industry since the mid-19th century. Their highlights include geysers, hot springs, mud pools, steam vents, craters, and various silica deposition features. Five geothermal sites, Te Puia Whakarewarewa, Waimangu, Wai-O-Tapu, Orakei Korako, and Craters of the Moon, are subjects of this study which is focused on interrelated issues of diversity, accessibility, and interpretation. The sites are sufficiently different in terms of natural phenomena to be perceived as complementary, offering jointly a comprehensive picture of geothermal phenomena. However, cooperation between their properties hardly exists. In promotion, unusual scenic values and record features are emphasized, whereas more in-depth interpretation is limited. There are opportunities to enhance educational components of each site, so that they can offer experience and learning rather than experience only and become fully developed geotourist destinations. Zjawiska geotermalne na Wyspie Północnej w Nowej Zelandii były podstawą rozwoju turystyki na tym obszarze już od połowy XIX w. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się gejzery, gorące źródła, sadzawki błotne, fumarole i różnego rodzaju formy depozycyjne krzemionki. Do analizy form udostępniania dla zwiedzających oraz zagospodarowania pod kątem edukacyjnym wybrano pięć popularnych miejsc geotermalnych: Te Puia Whakarewarewa, Waimangu, Wai-O-Tapu, Orakei Korako i Craters of the Moon. Miejsca te są znacząco zróżnicowane pod względem przyrodniczym i w sposób komplementarny przedstawiają pełen obraz zjawisk geotermalnych, jednak pomiędzy tymi obiektami, zarządzanymi przez różne przedsiębiorstwa, praktyczne nie ma współpracy. W promocji podkreślane są głównie walory estetyczne tych miejsc, natomiast brakuje pogłębionej interpretacji prezentowanych zjawisk. Aby opisywane miejsca mogły oprócz przeżyć natury estetycznej dostarczać walorów edukacyjnych, a więc w pełni spełniać kryteria atrakcji geoturystycznych, niezbędne jest rozszerzenie oferty umożliwiającej interpretację zjawisk geotermalnych.