Development of the trends in Czech spas, with an accent on Russian spa clients // Tendencje rozwojowe uzdrowisk w Czechach ze szczególnym uwzględnieniem obecności klientów rosyjskich - Pellešová, Pavlína; Kostková, Miroslava (Geotourism/Geoturystyka, 2018)
The Czech spa has a rich history and is based on the use of natural medicinal resources, with a signifcant share of direct medical care coupled with a comprehensive approach to treatment admissions. The trends set in Czech spas are affected more and more by foreign clients, which compensates for shortfalls of the domestic clientele. Russian guests are one of the most important groups of the Czech spa clientele. The article discusses the devel- opment of trends in Czech spas, with an accent on the Russian spa clientele. Trend analysis was carried out using the method of sce- narios, where opinions of experts are compared with the results of surveys. // Uzdrowiska w Czechach mają bogatą historię. Ich dzia- łalność opiera się na wykorzystaniu zasobów naturalnych surow- ców leczniczych i zastosowaniu bezpośredniej opieki medycznej w połączeniu z kompleksowym podejściem do zabiegów. Tenden- cje rozwojowe uzdrowisk w Czechach są w coraz większym stop- niu wyznaczane przez klientów zagranicznych, których przyjazdy rekompensują spadek liczby klientów krajowych. Jedną z naj- ważniejszych grup klientów w uzdrowiskach czeskich są Rosjanie. W artykule przedyskutowano tendencje rozwojowe uzdrowisk w Czechach z naciskiem na skutki obecności klienteli rosyjskiej. Do analizy trendów zastosowano metodę scenariuszy, w której opinie ekspertów porównywane są z wynikami sondaży.