Magazyn energii trakcyjnej PKP Energetyka S.A. Rezultaty projektu i dalsze możliwości rozwoju - Artyszak, Damian (Energetyka Rozproszona, 2022)
W artykule opisano rozwiązanie, które zostało wdrożone do eksploatacji przez spółkę PKP Energetyka S.A. w ramach projektu badawczo-rozwojowego dofinansowanego ze źródeł unijnych. Jest nim nowoczesny trakcyjny magazyn energii dużej mocy. W tekście przedstawiono sposób działania pilotażowej instalacji, opisano jej poszczególne komponenty i pokazano wpływ magazynu energii na pracę towarzyszącej mu podstacji trakcyjnej. Artykuł jest zakończony rozdziałem dotyczącym dalszych możliwości rozwoju tej technologii w Polsce.